Den senaste tiden har flödet svämmat över av bubblande surdegar. Inte undra på. Det är ju så fantastiskt enkelt och roligt att ha sin egen levande deg att ta hand om och baka av. Varför inte ta fem minuter och dra igång din egen surdegsstart!

Det finns många sätt att göra en grund på. Här beskriver vi ett enkelt beprövat sätt som vi själva använt för att starta en råggrund. Bäst är att använda grovt ekologiskt rågmjöl eftersom det mjölet har fler jästsporer i sig och inte är lika behandlat som ett vanligt rågmjöl.
Du behöver:
Ekologiskt rågmjöl
Varmt vatten, ca 40°C
En rengjord glasburk med lock
DAG 1
Blanda 1 dl mjöl och 1,5 dl vatten i glasburken tills konsistensen är som tjock pannkakssmet. Ställ den varmt, gärna ca 25 grader. Ovanpå kylskåpet eller på en skärbräda på ett element är perfekta platser för att få grunden att komma igång.
DAG 2 & 3
Nu ska grunden ha kommit igång. Den ska dofta lite syrligt och små bubblor börjar synas. Rör om morgon och kväll och låt locket ligga på glänt ett par timmar för att lufta grunden och låta nyttiga bakterier komma in.
DAG 4
Tillsätt 1,5 dl mjöl och och 1 dl vatten och rör om. Låt grunden lufta ett par timmar med locket på glänt.
DAG 5
Nu är din grund klar att baka med! Massor av bubblor syns på ytan. Vicka på burken så ser du hur den lever. Leta upp ett favoritrecept eller ställ den i kylen med locket på för att baka senare.
Så länge du tar hand om din grund kan den leva hur länge som helst i kylskåpet. Mata den med ett par matskedar grovt ekologiskt rågmjöl och ett par matskedar vatten en gång i veckan.
LYCKA TILL!