Att köpa närodlat är en ständigt växande trend. Hela 78% av den svenska befolkningen anser att närproducerad mat är lika med hållbart producerad mat. Så behöver det dock inte vara. Transporter är heller inte den del av livsmedelsproduktionen som står för störst del klimatutsläpp. Låt oss förklara hur det står till!

Det där med närodlat, vad betyder det egentligen?
Det finns ingen officiell bestämmelse för hur långa avstånd ett livsmedel får ha färdats för att kallas närproducerad/närodlad. Eftersom vi har ett klimat som inte lämpar sig för odling hela året blir det ännu svårare att sätta en klar definition då vi importerar mycket frukt och grönt. Då kan "nära" vara inom EU istället för inom Sverige. Det finns många anledningar till att köpa närproducerade varor, men utan en klar definition kan det även uppstå vissa missuppfattningar.
Varför väljer många att köpa närproducerat?
En undersökning av Lantbrukarnas riksförbund och ICA från 2019 visar att hela 72 procent av svenskarna helst vill köpa svenskodlade varor i affären. Den främsta anledningen är att värna om svenskt jordbruk. Andra anledningar att köpa närproducerat kan exempelvis vara att få en känsla av kvalitet och trygghet när en vet mer om varans härkomst. Det skapas även mycket svinn i livsmedelshandeln, och en fördel med korta avstånd kan vara att mindre mat hinner gå förlorat på vägen.
Närproducerat betyder inte nödvändigtvis ekologiskt och klimatsmart
En vanlig uppfattning om närproducerade varor är att det är bra för miljön och klimatet. Men det ställs inga krav på närproducerade varor ur miljösynpunkt. Så länge en vara inte är KRAV-märkt eller har EUs ekologiska märkning så är den konventionellt producerad. Då kan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel ha använts och djurfoder kan vara importerat. Närproducerat säger heller inte om produktionen är småskalig och odlad utan maskiner eller uppvärmda växthus.
Korta transporter är självklart bra, men transporter utgör bara en liten del av de totala utsläppen i livsmedelshandeln. Det är istället produktionen som väger tyngst. Står du inför dilemmat att välja mellan en närodlad produkt och en ekologisk, välj den ekologiska. Det är viktigt att vi brukar våra jordar på ett hållbart sätt, både här hemma och utomlands. Välj därför ekologiska varor så ofta du kan.
Vill du minska din miljö- och klimatpåverkan när du handlar mat kan du också tänka på hur du brukar ta dig till affären. Transporter står för 33 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Att lämna bilen hemma oftare eller samåka med en kompis för att storhandla skulle göra stor nytta för att minska på föroreningar och utsläpp.
Nyfiken på närproducerat? Genom tjänsten Gårdsnära kan du hitta närproducenter av allt från grönsaker till kött. Kolla också in olika REKO-ringar som finns nära dig!