Hummus är ett hälsosamt alternativ till andra dipper och såser då kikärtan är full med protein, fibrer, järn, fosfor, folsyra och B-vitamin. Så smacka på rejält på tallriken! Det sägs även öka kroppens utsöndring av serotonin så kanske blir man till och med lyckligare av det!?

Hummus passar ju till så mycket och går att variera på så många sätt. Egentligen är det bara att utgå från grundreceptet och testa sig fram med rödbeta, soltorkade tomater, olika örter, chili eller vad man nu vill ha för smaker. Grunden är kikärtor, vitlök, tahini, olivolja, spiskummin och citron.
Tänk på att spara kikärtsspadet till en annan gång. Med det kan du både baka och göra majonnäs. Så användbart och funkar som ersättning för ägg i nästan allt. Kika gärna på vårt inlägg om aquafaba på Instagram för inspo!
Här kommer tre hummusvarianter vi gillar extra mycket:
✔ morotshummus
✔ sötpotatishummus
✔ chokladhummus
Morotshummus
Färgglad hummus med hetta.
Du behöver:
2 morötter
1 burk kikärtor
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk tahini
1 msk srirachasås eller harissa, eller mer för extra tryck!
1 kryddmått spiskummin
saft från en halv citron
salt och peppar
persilja och olivolja till garnering
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 220 grader. Skala morötterna och lägg på en bit folie. Häll på två matskedar vatten och vik ihop till ett paket. Lägg i ugnen och rosta i ungefär 50 minuter. Morötterna ska bli riktigt mjuka!
2. Häll av spadet från kikärtorna. Skölj och lägg i en mixer tillsammans med morötterna och de övriga ingredienserna. Mixa tills det är riktigt slätt! Om du orkar kan du pilla bort skalet på kikärtorna innan eller lägga till lite yoghurt eller creme fraiche för att det ska bli lite slätare. Servera i en skål och drissla över olivolja som garnering. Toppa med hackad persilja!
Sötpotatishummus
Svinnsmart hummus där även spadet kommer till användning.
Du behöver:
1 stor sötpotatis (ca 400 g)
1 burk kikärtor
2 tsk sesamolja
3 msk tahini
2 tsk curry
1/2 tsk salt
1/8 tsk chiliflakes
nymalen svartpeppar
1/4 tsk paprikapulver
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 220 grader. Skär ett snitt i sötpotatisen längs med ovansidans mitt. Rosta i ca 45 minuter tills köttet är mjukt. Låt svalna och dra därefter av skalet.
2. Häll av spadet från kikärterna och spara det till mixningen. Lägg över kikärtorna i en glasskål och värm dem i mikron i 1 min. Detta kommer att göra hummusen extra krämig.
3. Häll alla ingredienser förutom spadet från kikärtorna i en matberedare. Börja mixa ingredienserna och ringla långsamt i spadet tills hummusen får en bra textur. Spadet innehåller mycket stärkelser och bidrar till att göra hummusen extra fyllig och ger en god krämighet. Tillsätt mera vatten om det behövs. Smaka av med kryddor och salt. Toppa med paprikapulver och servera. Hummusen kan förvaras i kylen i 3-4 dagar.
Chokladhummus
Varför inte låta hummusen ta sötvägen och överraska med en efterrättshummus? Både glutenfri och ett utmärkt sätt att få barn och andra grönsaksvägrare att äta mer bönor.
Du behöver:
1 burk kikärtor eller svarta bönor
3-4 msk lönnsirap
4 msk kakao
Gör såhär:
1. Skölj kikärtorna eller bönorna och häll i en mixer tillsammans med 3-4 msk lönnsirap och 4 msk kakao.
2. Mixa till en slät puré och tillsätt vatten till önskad konsistens.
3. Smaka av med en nypa salt och toppa med kokos, nötter eller krossad choklad. Et voilà!
Hoppas ni också hittar en favorit!