Köket är till för att laga mat, inte för att få i oss hälsoskadliga ämnen. Ändå finns det köksredskap vi använder dagligen för matlagning som innehåller just det. Tur nog är det ganska lätt att fasa ut dem! Läs vidare för att hitta produkter du ska sluta använda i samband med matlagning, samt vilka märkningar du ska hålla koll på för att undvika farliga ämnen när du köper nya prylar.

Hushållspapper

Dags att låta baconet rinna av på galler istället för hushållspapper! Hushållspapper som är gjort på returpapper ska inte ha direktkontakt med maten eftersom pappret kan läcka bakterier och optiska vitmedel.

Aluminiumfolie

Undvik att använda aluminiumfolie tillsammans med sura livsmedel. Aluminiumet kan då lösas ut i maten.

Glassförpackningar

Använd inte gamla glassförpackningar för att förvara mat i eller använda som matlådor. Risken finns att kemikalier läcker från plasten när maten är varm, sur eller fet. Enligt SIA ska deras glassförpackningar vara säkra att använda i mikro och diskmaskin utan risk för att farliga ämnen ska frigöras. Undvik dock alltför hög värme, exempelvis när du ska värma fet mat, då förpackningen kan deformeras.

Teflon och non-stick

Undvik stekpannor, kastruller och andra kärl av teflon och/eller med non-stick beläggningar. De är gjorda på ämnen av gruppen PFAS som har funktionen att vara fett-, smuts- och vattenavstötande. Dessa ämnen är också extremt svårnedbrytbara och inte hälsosamma för varken människor eller miljö. Rensa köket på dessa galenpannor och satsa på stekpannor och andra kokkärl av keramik, porslin eller gjutjärn. De senare går att hitta i hundratal på second hand!

Bakplåtspapper

Även bakplåtspapper kan vara behandlade med PFAS-ämnen som ska verka non-stick. Kolla efter Svanen-märkta förpackningar, då är pappret garanterat fritt från dessa ämnen.

Konservburkar

Förvara aldrig mat i en öppnad konservburk, då tenn kan lösas ut i maten när syre kommer in i burken.

Köksredskap i svart plast

Slevarna och stekspadarna i svart plast brukar vara gjorda på återvunnen plast som kan innehålla det hormonstörande och cancerframkallande ämnet anilin. Sveriges Konsumenter kollade husgeråd av svart plast utan att hitta höga halter i svenska produkter men rekommenderar ändå inte att använda svarta plastredskap i köket.

Märkningar att hålla koll på när du handlar köksprylar

1. “Glas- och gaffelsymbolen” försäkrar att produkten är säker att använda för kontakt med livsmedel.


2. “Säker för mikro-symbolen” försäkrar att produkten är säker att använda i mikro.


3. Gällande plastprodukter finns det denna symbol med en siffra inuti, ♺, där siffran representerar en viss sorts plast. Denna symbol med siffrorna 1, 2, 4 och 5 inuti: ♳,♴,♶,♷ representerar plastsorter som generellt sett är bättre ur kemikaliesynpunkt. Undvik att köpa plastprodukter där symbolen innehåller siffrorna 3,6 och 7, eftersom de plasterna har visat sig släppa ifrån sig skadliga kemikalier.
 

4. CE-märkningen betyder att produkten är tillverkad för den europeiska marknaden och ska följa EU:s kemikalielagstiftning.
 

5. Kolla efter miljömärkningar som Svanen, Bra Miljöval och Svalan för att garantera att produkterna inte innehåller skadliga ämnen.

Du kan läsa mer om märkningar här.

Handla plastfria köksredskap

Här hittar du enkelt köksredskap som är både plastfria och giftfria.

Varför inte unna dig nya matlådor när du ändå håller på att plastbanta? Du hittar dem alla här.