Till årets sommarfest dukade vi fram finporslinet, filet mignon skulle serveras! Och inte vilken filet mignon som helst, utan en växtbaserad variant från det slovenska företaget Juicy Marbles. Den verkade för bra för att vara sann bara vid första anblick, men levde den upp till våra höga förväntningar?

I vanliga fall när vi har våra tester är det en battle mellan flera produkter, men eftersom Juicy Marbles är ensam på marknaden med sin soja- och veteproteinbaserade filet mignon så fick den stå solo i rampljuset. Efter bara en snabb titt på deras Instagram och hemsida bestämde vi snabbt att det är något vi bara måste testa, den ser ju exakt ut som the real deal!
Vi lyckades pricka in vår sommarfest en dag då himlen var klarblå och solen sken när vi tog fram klotgrillen och la en stekpanna ovanpå. Hela gänget hade hjälpts åt att fixa tillbehör och det dukades fram potatissallad med ramslök, tabbouleh, rostad blomkål, sallad, salsa, bönsallad och aioli. Enligt Juicy Marbles ska man helst steka filéerna i olja, så vi körde på en stekvänlig olivolja.
I testet bedömde vi följande egenskaper:
🥩 Utseende
🥩 Stekegenskaper
🥩 Smak
🥩 Konsistens
🥩 Pris
Poängsystemet är en hederlig 1-5! Låt sommarfestmiddagen börja!
Utseende
Man skulle kunna lura vem som helst med Juicys mignon-filéer. i "rå" form är färgen i perfekt rödrosa nyans, och köttet är fast med tät marmorering i snyggt tjockt skurna bitar.
POÄNG: 5/5
Stekegenskaper
Resultatet av tillagningen skulle också kunna lura alla. Gyllenbrun och med fin stekyta! Det doftade så gott att en granne stannade till och frågade vad vi lagade för nåt. Om ni själva ska testa så kom ihåg att inte steka på för hög värme!
POÄNG: 5/5
Smak
Vi på FoodFighters är ett gäng med olika kostvanor. En är vegan, två är vegetarianer och två är köttreducerare. Hela gänget var rörande överens, vilken wow-upplevelse, det här var riktigt jäkla gott. Citat från en i gänget var att det “smakar precis som kött utan att något har dött”. God och frisk smak av umami med bra sälta. När vi till slut ätit klart var vi proppmäta men slapp den där dåsigheten som ibland drabbar en när man käkat kött och helst bara vill gå och ta en nap efteråt. Ska man dra en smakparallell är det lite likt Beyond Meats produkter men det här var snäppet bättre. En i gänget tyckte att det fanns en viss eftersmak av citrus som eventuellt hamnade på minussidan.
POÄNG: 5/5
Konsistens/textur
När vi skar upp bitarna efter tillagning uttrycktes många “oooh” och “aaah”. Vi var grymt imponerade av texturen, trådigheten och färgerna. Även fast vi alla visste att det var växtbaserat var det faktiskt svårt att förstå det. När vi fyllde våra munnar möttes vi av bra tuggmotstånd, inga “gummibitar” och en härlig yta från stekningen. En av oss hade dock önskat att de var lite mer saftiga.
POÄNG: 4/5
Pris
Paketen är en beställningsvara. Vi beställde 2 st 4-pack à 113 gram för 60 euro, så drygt 700 kr i kilopris vilket är saftigt. Svensk oxfilé i butik kostar runt 600 kr kilot. Liksom den köttiga motsvarigheten är Juicy Marbles filéer alltså inget man köper till varje helgmiddag, men vi tycker verkligen att ni ska testa oavsett om ni gör det till er själva eller när ni har ett gäng gäster som hälsar på. För det är en både god och rolig middagsupplevelse. Med tanke på det höga betyget som vi har gett i testet och hur imponerade vi var bara av att få titta på filéerna på nära håll har vi förståelse för prisnivån i nuläget. Vi hoppas att de kommer bli mer tillgängliga inom snar framtid.
POÄNG: 3/5
SLUTBETYG: 4/5!
Som helhet var vi väldigt nöjda och imponerade. Det är en riktig rolig tid att leva i när det kommer sådana här coola och smarriga produkter. Det här var så bra så att vilken köttälskare som helst skulle mumsa i sig med glädje. Den klassiska kött och bea-middagen behöver inte bestå av kött längre.
Korv och burgare på i all ära, men efter det här ser vi fram emot att Juicy Marbles och flera liknande varianter snart ger oss mer växtbaserad lyx i tillvaron!