Cashewnötter är omåttligt populära att använda till krämiga pastasåser, vegetariska ostar, hälsosamma snacks och raw food-bakelser. Vi äter idag 50 gånger mer cashewnötter än vad vi gjorde för 20 år sedan. Men vad som inte syns i alla matiga videos på TikTok och Instagram är vad som faktiskt krävs för att framställa cashewnötter som vi är vana att se dem. Det finns en förklaring till varför vi aldrig ser dem oskalade. Om vi var tvungna att skala dem själva skulle ingen jäkel äta dem.
Hur växer cashewnötter?
På cashew-trädet växer stenfrukter, liknande äpplen. Under “äpplet” växer nöten, omgiven av ett hårt skal. Cashewträdet är fantastisk på att skydda nötterna, inuti det hårda skalet finns det dessutom ett frätande ämne. Cashewträd odlas i olika tropiska länder med Vietnam som världens största exportland.
Hur skalas cashewnötterna?
När äpplena plockats skyfflas de in i ugnar för rostning. Därefter blir det lättare att slå sönder skalet, som ofta görs för hand med hjälp av en pinne. Sedan plockas skalet bort och nöten rengörs.
De smärtsamma arbetsförhållandena bakom cashewproduktionen
Arbetet med att skala nötterna görs i de allra flesta fall för hand, trots att kontakt med det giftiga ämnet inuti skalet orsakar olidlig smärta på händerna och överkroppen. Gaserna från rostningen orsakar även kroniska lungproblem.
Bara i Indien arbetar 1 miljon människor med att skala cashewnötter. De hanterar 80 kilo nötter per dag för en lön som knappt går att leva på. Gifterna i skalen ger olidlig smärta i händerna och på överkroppen och gaserna från rostningen orsakar kroniska lungproblem.
Skyddsutrustning är ofta inte tillgänglig. På de plantager som det säljs läggs priset på en nivå som gör att ingen har råd. Dessutom går det långsammare att skala med handskar och då förlorar man lön, eller så blir man till och med misshandlad. Ett flertal rapporter om elektriska batonger förekommer.
Arbetsförhållandena har gett upphov till uttrycket Blood Cashews.
Inte nog med det används både barnarbete och tvångsarbete i flera av produktionsländerna. Majoriteten av arbetarna är kvinnor.
Internationell granskning tvingar stora exportföretag att upprätthålla lagar om arbetssätt. Men det är enkelt att fuska, används underleverantörer för arbetskraft så gäller inte kraven.
Finns det cashewnötter som är okej att köpa?
Det är inte alltid det finns men om du vill äta cashewnötter med gott samvete så är Fairtrade ditt val och vi rekommenderar Smiling. Lyssna gärna på Mattias Kristiansson när han har besök från Smiling i Vegopodden så lär du dig mer.
Du är säkert en av många som hajat till över det dyra priset på cashewnötter. Men det är värt att lägga ännu mer på ansvarsfullt producerade cashewnötter hädanefter. Se det som en lyxvara du njuter av mer sällan än något du har hemma som en basvara.
Och ur miljösynpunkt, hur hållbara är cashewnötter då?
Inte alls. Cashewträd är som de flesta nötträd väldigt törstiga och det går åt mycket vatten till odlingarna.
De flesta producenter håller inte heller säkra nivåer av bekämpningsmedel. Även när nivåerna hålls så rinner de sen rakt ut i vattendrag och förorenar vattenbrunnar i lokala samhällen.
Odlingar i tropiska områden kantas också av stor risk för den biologiska mångfalden.
Vad kan man använda istället för cashewnötter?
För att göra krämiga pastasåser funkar det lika bra att byta till blötlagda solrosfrön. Även för att göra en god hummus! För att göra nötfria rawbars funkar det också med en blandning av olika frön!
Fler källor och om du vill läsa mer:
SVD - Usla arbetsvillkor i nötfabriken
Smiling concept - Om Blood Cashew
WWF - Cashewnötter
Live Slow Run Far - En Guide till Klimatsmart Veganism
Soapboxie - Blood Cashew: The Toxic Truth About Cashew Production