Svart vitlök, vad är det tänker du? Och så konstig den ser ut. Men svart vitlök är vanlig vitlök som genomgått en långdragen Maillardreaktion på låg värme och på så sätt karamelliseras. Resultatet blir en mörk, rostad och söt vitlök som i smak påminner om sirap och balsamvinäger, fullpackad med fantastisk umami.
Den svarta vitlöken innehåller dessutom nästan dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök. Forskning har också visat att den har en god inverkan på kolesterolet.
Svart vitlök finns att köpa i matbutiker och på nätet, ofta under (det felaktiga) namnet fermenterad vitlök, eller som black garlic. Det är en otrolig smakbomb som dessutom är väldigt enkelt att göra själv. Allt du behöver är tid. Räkna med minst tio dagar, men gärna ännu längre. Därefter bör de torkas upp till en vecka.
Svart vitlök - Så gör du den hemma
Du behöver
- En riskokare eller slowcooker
- Vitlök av bra kvalitet - vi rekommenderar ekologisk vitlök
Gör såhär
1. Rensa bort alla lökar med skador eller grodd och torka av med en fuktig trasa. Lägg ett par rutor hushållspapper i botten av riskokaren och lägg vitlöken ovanpå. Om man vill kan man “kapsla in” vitlöken i ett foliepaket. Lägg ytterligare ett par rutor hushållspapper ovanpå.
2. För att hålla fukt (och lukt) inne bör man sätta plastfolie över innan man fäller ned locket. Starta riskokaren i “håll varmt”-läget, helst 60 grader men är 70 grader det lägsta så kan det fungera det med. Nu är det bara att vänta.
I ärlighetens namn skall det tilläggas att det kommer lukta väldigt mycket vitlök! Så har man möjlighet bör man ha riskokaren utomhus på verandan eller balkongen. Har man ett förråd, växthus eller liknande är det en ypperlig plats att ha den på.
3. Efter ungefär tio dagar kan du testa om de är klara. De skall vara svarta och nästan kännas som godis i konsistensen. Dela gärna en klyfta för att se så att de inte är för fuktiga i mitten. Då får de gå några dagar till. När de känns bra skall de torkas i en vecka. Därefter förvarar man dem i kylen. De håller sig bra i upp till ett halvår.
Ät den som den är eller använd den för att fördjupa smaker i grytor eller såser. Eller höj smaken på ditt vitlökssmör eller din majonnäs. Ja använd den helt enkelt som vitlök. Fast svart.
Låt er väl smaka!