Vi är inne på slutspurten. Om två veckor avslutar vi det gemensamma projektet och övergår i det individuella skrivandet. En fantastisk, givande och intressant resa är alltså snart över. Mycket arbete har krävs, jag tror vi alla kan hålla med om att det varit mer än väntat, men jäklar vad nöjd jag är. Så mycket intressant jag fått lära mig, främst hur min egna kropp fungerar. Tack vare projektet har jag insett hur mycket bättre min kropp mår av att undvika gluten. Jag är mycket medveten om att detta inte passar alla, men för mig har det varit räddningen på flera områden, så som att jag inte alls är lika svullen om magen längre, mina magsmärtor som jag efter vissa måltider fick är dessutom mer eller mindre som bortblåsta. Hur nice? Min mage har inte haft det lätt det senaste året, men just nu mår min mage som aldrig förr! Jag vet inte om vi delat med oss om resultatet av projektet? Oavsett så kan jag dra det igen!

 

  • Att äta glutenfritt utifrån våra blodvärden och vårt loggskrivande visade det sig vara bättre jämfört med att äta en gluten inkludernade kost.
  • En vegansk kost visade sig vara svårare. Notera att vi här valde att inte lägga till några kosttillskott som vi var medvetna om att de eventuellt skulle behövas. Vi läste inte heller på extremt mycket om vad man kan tänka sig behöva äta, just för att vi ville få ett resultat som återspeglar hur kroppen hos en individ utan större kunskaper. Så som vi tror att många ungdomar som hoppar på den veganska kosten lever. Ett mål per dag (lunchen hos underbara Ginger hälsobar) var av vettiga och väldigt bra produkter. Övriga måltider kunde variera från bra råvaror till lite sämre. Resultatet av det hela visade att många blodvärden sjönk, men även måendet hos testpersonerna blev sämre. Så klart hade resultatet kunnat se väldigt annorlunda ut om vi tagit de kosttillskott som rekommenderas att veganer att inta, men även om man lagt upp ett kostschema på vad som skulle intas per dag.

 

Fredag vecka 9, då smäller det. Då är det dags presenterar resultat och hela projektet för skolan. Alla tips ska fram, vi ska lära de ett och annat om hur kroppen fungerar och hur den framförallt reagerar på en snabb kostförändring.

 

Men först så har vi nu i veckan som kommer ett välbehövligt lov, men jag (Sofia) lovar er att slänga upp ett perfekt recept som kanske passar er lite extra som är och åker skidor, precis som mig. Men ännu ett mumsigt mellanmålstips ligger på lager!

FC37866D-120A-4EF3-B877-1017A0987F63