I Sverige idag är det ca 1-2% som har diagnosen celiaki, mer vardagligt sagt glutenintolerans. Att dessa ska undvika gluten är självklart. Det finns även de personer som lider av Non-coeliac gluten sensitivity, detta är personer med överkänslighet som kan få symptom som diarre och kramper upplåst mage vid intag av gluten.

 

Men det kan även finns fördelar för folk som inte alls är överkänsliga mot gluten eller lider av celiaki.

 

Några av de fördelar som tas är upp är:

  • Många onyttighter som t.ex vitt bröd, kakor bullar och så vidare innehåller gluten. Utesluteter man detta kan det så klart påverka hälsan positvt.
  • Man kan känna sig mindre trött
  • Mindre svullen mage
  • Man kan må bättre, vilket man idag inte riktigt vet varför
  • Naturligt glutenfria produkter är ofta mycket näringsrika.

 

Några negativa aspekter:

  • Näringsmässigt kan det vara svårt innan man hittar vad man ska ersätta sina tidigare produkter med.
  • Glutenfri diet kan exempelvis leda till att man inte få sig alla näringsämnen man behöver
  • Kan finnas risker med att själv ändra sina matvanor och byta till en ny kost på grund av hälsoproblem.

 

Vissa forskare menar på att det finns andra hälsofördelar med att undvika livsmedel som innehåller gluten. De är då andra beståndsdelar än just gluten som är bättre att undvika.

 

Nu är det bara 3 veckor innan det är det dags för oss att ge os in i den glutenfria trenden. Kommer vi må bättre, sämre, eller kommer vi må som vanligt? Allt detta är upp till oss att ta reda på

 

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fa-halsoeffekter-med-glutenfri-kost

https://www.mabra.com/friskare-och-smalare-utan-gluten/